İTÜ HyperBee Takımı, 15-21 Temmuz 2024 tarihleri arasında Zürih’te düzenlenen Avrupa Hyperloop Haftası’nda 3 teknoloji ödülü aldı. HyperBee, 2022 yılında İTÜ bünyesinde kurulan, ulusal ve uluslararası alanda hyperloop alanında yarışma ve organizasyonlara katılan bir proje takımıdır.

ICU Girişim iştiraklerinden Batkon Batarya; Hyperbee takımının tasarlayıp ürettiği aracın 500 VDC yüksek lityum iyon (NMC) batarya paketi için “Yüksek Voltaj Modüler Batarya Yönetim Sistemi” tasarım ve üretimine destek verdi. Takım bu araçla önce günlerce süren güvenlik testlerini geçti. Sonrasında gösteri yaparak başvurduğu itki, levitasyon, algı ve kontrol alt sistemleri dallarında birincilik ödülü aldı.

Hyperloop, 2012’de Elon Musk tarafından ortaya atılan 1200km/saat gibi çok yüksek hızlara ulaşmayı hedefleyen tren teknolojisidir. Sürtünmeyi en aza indirerek hızı maksimuma çıkarmayı hedefler. Yer sürtünmesini manyetik askılamayla, hava sürtünmesini ise vakumlu tünellerle azaltmayı amaçlar. Şu anda dünya genelinde çeşitli AR-GE firmaları tarafından testleri yapılmaktadır. İleride ticari amaçlı ve toplu taşımada büyük bir pazar payına sahip olacağı düşünülmektedir.